Ceturtdien, 7.decembrī, Ventspils pilsētas domes sēdes laikā trīs pilsētas izglītības iestāžu skolotājām – Allai Kitajevai, Ritai Vēverbrantei un Edītei Kaufmanei pasniedza Pedagoģiskā darba inovācijas fonda apliecības un balvas par nosaukuma „Gada skolotājs 2017” iegūšanu. Sēdes laikā sveica arī Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas 12.klases skolnieku Artūru Sokolovski par sasniegumiem Starptautiskajā bioloģijas olimpiādē un bioloģijas skolotāju Irinu Ivani Artūra sagatavošanā.

Alla Kitajeva ir Ventspils 2.vidusskolas matemātikas skolotāja un direktores vietniece audzināšanas darbā kopš 1998.gada. Pedagoģe pati izstrādā uzdevumus, kur no skolēniem tiek prasīta spēja analizēt, sastādīt matemātiskus modeļus, meklēt jaunus risinājuma ceļus, izstrādāt risināšanas stratēģiju. Pedagoģe aktīvi dalās savā pieredzē ar citiem pilsētas skolotājiem, iepazīstinot ar stundas struktūru un stundas analīzes iespējām pēc savstarpējas stundu vērošanas, kā arī dalās ar sevis izstrādātajiem metodiskajiem materiāliem.

Lai atbalstītu skolēnos radošas spējas, skolotāja iesaista izglītojamos ārpusstundu darbā, A.Kitajeva organizē jauniešu klubu 8.-11.klasēm, savukārt 5.-12. klašu aktīviem organizēja līdera treningus, kurās skolēni mācījās mērķtiecīgi sadarboties savā starpā, organizējot darbu klasē.

Erasmus projekta ietvaros (Eiropas Regional Develoment Fund) skolotāja piedalījās Latvijas Universitātes pasniedzēju organizētajā skolotāju – mentoru profesionālās pilnveides programmā darbam ar vecākiem bilingvālās izglītības kontekstā. A.Kitajeva ne tikai piedalījās semināros Ventspilī, bet arī pildīja kuratora lomu un labprāt dalījās savā pieredzē ar darba kolēģēm. Savukārt 2017.gada maijā skolotāja organizēja sadarbību ar Tartu Annelinnas ģimnāziju, organizējot pieredzes apmaiņas seminārus.

Rita Vēverbrante ir Centra sākumskolas mūzikas skolotāja kopš 2014.gada. Skolotāja vada arī  meiteņu korus un zēnu ansambli. Lai veicinātu ikviena skolēna izaugsmi – muzikālo, emocionālo, intelektuālo un fizisko attīstību, skolotāja izmanto dažādas mācību metodes un meklē pieejas, kas ir piemērotas katram skolēnam. Pateicoties skolotājas neatlaidīgajam darbam, viņas audzēkņi guvuši augstus panākumus konkursos, kā arī regulāri piedalās pasākumos gan skolā, gan pilsētā.

Pedagoģes attiecības ar skolēniem ir draudzīgas, cieņpilnas un atbalstošas, par ko liecina skolēnu pozitīvā attieksme pret mūziku, kopīgi veidotie klašu, skolas pasākumi un koncerti. Skolotāja aktīvi iesaistās arī skolas mūzikas metodiskajā komisijas darbā, organizē atklātās stundas un piedalās pieredzes apmaiņas semināros. 2016./2017.mācību gadā R.Vēverbrante izstrādāja mūzikas programmu ar padziļinātu mūzikas apmācību 1.-6. klasei, savukārt 2017./2018.mācību gadā pedagoģe Centra sākumskolā vada mācīšanās grupu, kurā darbojas 8 skolas pedagogi.

Lai veiksmīgāk realizētu mūzikas priekšmeta standartu un gūtu pieredzi un iemācītos jaunas metodes un paņēmienus darbā ar skolēniem, solotāja regulāri apmeklē kursus un seminārus, pēc kuriem mūzikas metodiskajā komisijā dalās pieredzē, iegūtās atziņās realizē gan ikdienas darbā, gan mācīšanās grupā ar pārējiem skolas pedagogiem.

Edīte Kaufmane

Edīte Kaufmane ir Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas sporta skolotāja. Pedagoģe veiksmīgi sagatavo skolēnus dažādās Ventspils pilsētas sporta sacensībās. Skolēni ieguvuši godalgotas vietas basketbolā, frīsbijā, futbolā, volejbolā un trīs bumbu spēlēs. Tāpat iegūtas medaļas arī novada un valsts mēroga sacensībās. Piemēram, Latvijas sporta skolu federācijas rīkotajās finālsacensībās basketbolā Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas 7.-8.klašu zēni ieguva 1.vietu Kurzemē, savukārt Latvijas mērogā – 2.vietu, bet Latvijas finālsacensībās volejbolā 7.-8. klašu meitenes ieguva godalgoto 1.vietu.  

E.Kaufmane aktīvi dalās arī pieredzē, piemēram, uz atklātām stundām aicina pilsētas sporta skolotājus, kurās stāstīja par dažādu metožu pielietošanu basketbola elementu apguvei un sadarbības uzdevumiem klases saliedēšanai. Tāpat skolotāja piedalījās un uzstājās, pastāstot par savu pieredzi, starptautiskajā sporta pedagogu  seminārā “Idejas un mūsdienu tendences sporta izglītībā”, kā arī piedalās skolas metodiskajās dienās un projektu nedēļās un organizē sporta aktivitāšu pasākumus gan skolēniem, gan arī skolotājiem. Sadarbojoties ar Ventspils Basketbola klubu Kaufmane organizējusi sacensības “Basketvīruss”, savukārt Karjeras dienu ietvaros skolēnu varēji tikties ar basketbolistiem R.Zaķi un A.Gražuli.

Skolotāja piedalās semināros, meistarklasēs un kursos. Darbojusies kā tiesnese Ventspils pilsētas organizētajā Olimpiskajā dienā un pilsētas basketbola sacensībās, bijusi eksāmenu komisijas locekle 12.klašu valsts eksāmenā sportā Ventspils pilsētas skolu skolēniem.

Artūrs Sokolovskis, Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas 12.klases skolēns, 28. Starptautiskajā bioloģijas olimpiādē ieguva bronzas medaļu. Olimpiādē par medaļām cīnījās 245 dalībnieki no 66 valstīm. Nedēļas laikā olimpiādes dalībnieki mēroja zināšanas un prasmes bioloģijā, veicot laboratorijas darbus un risinot dažādus teorētiskos uzdevumus. Zelta medaļas ieguva 26 skolēni, sudraba medaļas ieguva 48 skolēni, savukārt bronzas – 73 skolēni.

Foto: Juris Presņikovs