Lai veicinātu pāreju uz kompetencēs balstītu izglītību, Ventspils pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāji 31. oktobrī  devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Rīgas privāto pirmsskolas izglītības iestādi “Pērļu māja”, kur ikdienas darbā izmanto M. Montesori metodes.

Montesori metodes pilnībā balstītas  uz  bērna vajadzībām, kad personības veidošanās procesā,  vecumā līdz sešiem gadiem veidojas   prasmes un iemaņas visai dzīvei  – pašiniciatīva, paškontrole, spēja pieņemt lēmumus un izdarīt  izvēli un līdz ar to arī pieņemt lēmumus, koncentrēšanās spējas, spēja parūpēties pašam par sevi, kas aizved līdz atbildībai un rūpēm arī par apkārtējo vidi. 

Iestādes vadītāja Zane Baltgaile  padziļināti ir studējusi šo metodiku AMI (Association Montessori Internationale) Institūtā,   iestādi izveidojusi, domājot par savu personīgo bērnu veiksmīgu izaugsmi, un labprāt dalās ar savu pieredzi.  Iestāžu vadītāji atzina, ka pilnībā pārņemt šo pieredzi nav iespējams, bet var  nodrošināt bērniem lielākas pašapkalpošanās iespējas, ievērojot svarīgo atziņu – nedarīt bērna vietā to, ko viņš jau var  izdarīt pats. Tādejādi bērnam ļauts attīstīties un piepildīt pirmā vecumposma vienu no svarīgākajiem uzdevumiem – adaptēties videi, kurā viņš dzīvo, lai nākamajā dzīves posmā būtu pietiekoši nobriedis intelektuālu zināšanu uzņemšanai. 

Izglītības pārvaldes metodiķe S. Gūtmane  ir pārliecināta, ka iestādē  pārmaiņas ir iespējamas tikai  ar  vadītāja personīgo ieinteresētību, arī  vadītāji atzinīgi novērtēja šo pieredzes braucienu  un labprāt turpinātu  sadarbību ar Zani Baltgaili – tiktu organizēti semināri skolotājiem, lai padziļinātu izpratni par pirmsskolas vecuma nozīmi personības veidošanā.

no images were found