Trešdien, 13. septembrī, pie pirmsskolas izglītības iestādes “Varavīksne” svinīgi tika pacelts Ekoskolas Zaļais karogs. Bērnudārzs pirmo reizi ieguvis Starptautisko Ekoskolas nosaukumu.

Zaļā karoga balva ir izcilības simbols vides aizsardzībā, vides izglītībā un ilgtspējīgās attīstības veicināšanai skolā un tuvākā apkārtnē. Pirmsskolas izglītības iestāde “Varavīksne” visu aizvadīto mācību gadu aktīvi iesaistījās Ekoskolas programmas darbībā, turklāt piedalījās dažādos konkursos un akcijās Latvijas mērogā.

2016./2017. mācību gadā bērnudārza skolotājas un audzēkņi darbojās pēc Ekoskolas tēmas “Veselīgs dzīvesveids”. Tāpēc ikdienā bērniem tiek mācīts būt atbildīgiem un patstāvīgiem, apgūstot pareiza uztura un pašapkalpošanās iemaņas ēdienreizēs.

2016. gada novembrī izglītības iestādes audzēkņi un darbinieki Ekoskolas Rīcības dienas ietvaros piedalījās akcijā “Ēd veselīgu vietējo produkciju!”, kurā audzēkņi gatavoja plakātus par veselīgas ēšanas paradumiem un ar pašgatavotiem cienastiem devās pilsētas ielās, lai cienātu iedzīvotājus un aicinātu lietot vietējo ražotāju audzēto. Savukārt pavasarī tika pievērsta liela uzmanība, kāds pārvietošanās veids ir videi draudzīgāks. Mēneša garumā tika pierakstīts, kā katrs bērns atnācis uz aizgājis no iestādes. Ar diplomiem sveica ikvienu bērnu, kas bija pārvietojies videi draudzīgi – ar kājām. Vispasaules Zemes dienā bērni atkal devās pilsētas ielās, šoreiz iedzīvotājiem dāvinot pašu audzētos puķu stādus, aicinot rūpēties par pilsētas zaļo rotu. Lai veicinātu veselīgu dzīvesveidu, divas reizes gadā pirmsskolas izglītības iestādes skolotājas ar audzēkņiem aktīvi iesaistījās Starptautiskajā Ārpustelpu nodarbību dienā (Outdoor Classroom day).

Šī gada martā bērnudārzs uzsāka Ekoskolas projektu “No sēkliņas līdz gatavam produktam”. Projekts norisinājās stādu audzētavā “Sarmas 7” trīs posmos, kuros bērni pašu rokām audzēja sev izvēlētos stādus, tos pārstādīja, novāca ražu un pārstrādāja iegūtos dārzeņus. Realizējot projektu, bērni iemācījās rūpēties par augiem, iepazina to attīstības ciklus, kā arī uzņēmās atbildību par iesākto.

Aprīlī bērnudārza audzēkņi piedalījās radošā papīra pārstrādes konkursā “Pašu rokām darināts papīrs”, kura uzdevums bija no makulatūras materiāla – izlietotā papīra izgatavot paštaisītu, jaunu dizaina papīru, uz kura uzzīmēt, uzrakstīt, aplicēt vai citādi radoši iestrādāt savu vēstījumu “Tīrai Latvijai”. Savukārt šī gada jūlijā bērnudārzā viesojās Cūkmens, kurš bērniem pasniedza diplomus par aktīvu darbību A/S “Latvijas valsts meži” bērnudārzu ekoprogrammā “Cūkmena detektīvi”.

Šī mācību gada tēma ir “Mežs”, pirmsskolas izglītības iestādes metodiķe R. Jaunķierpe stāsta, ka skolotājas ar bērniem centīsies strādāt tikpat nopietni un atbildīgi, lai arī nākamajā mācību gadā pie pirmsskolas ēkas plīvotu Ekoskolas Zaļais karogs.

no images were found