Piektdien, 14.augustā, Ventspils pilsētas dome nolēma atbalstīt vienas papildu sporta stundas nedēļā pakāpenisku, sākot no 3. klases, ieviešanu Ventspils pilsētas vispārizglītojošo skolu 3. – 6. klašu skolēniem, sākot no 2015. gada 1. septembra.

Tas nozīmē, ka sākot ar šī gada 1. septembri 380 Ventspils pilsētas vispārizglītojošo skolu 3. klašu skolēniem papildu divām noteiktajām obligātajām sporta stundām katru nedēļu būs vēl trešā – pašvaldības apmaksāta – fakultatīva sporta stunda.

Pašvaldība turpmākajos mācību gados trešo sporta stundu nedēļā plāno pakāpeniski nodrošināt līdz 6. klasei, par piemēru ņemot Latvijas Olimpiskās komitejas projekta „Sporto visa klase” metodisko programmu 3.-6. klasei, lai mērķtiecīgi uzlabotu skolēnu vispārējo fizisko sagatavotību un stāju, ieinteresētu nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, padarītu tās par ikdienas neatņemamu sastāvdaļu, uzlabotu veselību un skolēnu dzīves kvalitāti.

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas speciālisti, izvērtējot Latvijas Olimpiskās komitejas projekta “Sporto visa klase”, kura mērķis ir uzlabot skolēnu vispārējo fizisko sagatavotību un stāju, rezultātus, secinājuši, ka ikvienā no pārbaudītajām klasēm ir bērni ar labu un pat teicamu fizisko un funkcionālo sagatavotību, taču lielākā daļa bērnu veicamajos testos uzrādīja zemu fiziskās un funkcionālās sagatavotības līmeni. Izvērtējot funkcionālajos testos iegūtos rezultātus konstatēts, ka visos testa vingrinājumos aptuveni 50% bērnu uzrāda zemu vai vidēju līmeni. Tikai daži skolēni visus testa vingrinājumus izpilda labā un pat augstā līmenī.

Ventspils pilsētas pašvaldība iedalījusi Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldes 2015. gadā EUR 1971 vienas papildu sporta stundas nedēļā ieviešanai pilsētas vispārizglītojošo skolu 3.klašu audzēkņiem. Turpmākajos gados pedagogu atalgojums papildu sporta stundu vadīšanai un sporta zāles nomas apmaksa tiks īstenota Ventspils pilsētas pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros.

Ventspils pilsētas pašvaldība aicina arī citas pašvaldības pievienoties iniciatīvai skolu audzēkņiem nodrošināt papildu sporta stundas, bet Izglītības un zinātnes ministriju – no 2016. gada šim mērķim rast finansējumu valsts budžetā.