Ventspils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus izteikt priekšlikumus par izstrādāto Ventspils pilsētas izglītības attīstības stratēģiju un rīcības plānu 2015. – 2020. gadam.

Dokuments izstrādāts, lai sekmētu efektīvu, ilgtspējīgu, kvalitātē un vienlīdzības principos balstītu izglītības pakalpojumu attīstību pilsētā, kā arī, lai uzlabotu izglītības infrastruktūras un materiāltehniskās bāzes nodrošinājumu, veicinātu pieejamo cilvēkresursu, materiālo un finanšu resursu mērķtiecīgu izmantošanu.

Saite uz dokumentu ŠEIT !

Stratēģijā ir aprakstīts izglītības kvalitātes jēdziens Ventspils pilsētas pašvaldībā, iekļauta izglītības iestāžu novērtējuma karte, piedāvāti iespējamie skolu attīstības scenāriji un to varianti, kā arī raksturoti to īstenošanas ieguvumi un trūkumi.

Lai sasniegtu izvirzīto virsmērķi “Ventspils – vieda pilsēta, kurā mācīties, studēt un iesaistīties zinātnē vēlas interesenti no visas Latvijas un ārvalstīm”, pamatojoties uz izglītības nozares analīzes rezultātiem, ir izstrādāts rīcības plāns 2015.-2020. gadam, kopumā paredzot 46 uzdevumus un 129 pasākumus. Vienlaikus, ņemot vērā Ventspils pilsētas izpratni par izglītības kvalitāti, kā arī Ventspils sabiedrības viedokli un līdz šim veiktās iestrādnes nozarē, ir definētas sešas prioritātes, kuras apvieno būtiskākos īstenojamos pasākumus:

1) Izkopt inovatīvu pieeju izglītībai – pedagoģiski metodiskā centra izveide; darbs ar apdāvinātiem skolēniem; iespējas skolēniem apmeklēt jauno ķīmiķu, fiziķu, ģeogrāfu un biologu skolas.

2) Sekmēt bērnu un jauniešu veselīgu dzīvesveidu –īstenoti pasākumi, lai veicinātu bērnu iesaistīšanos vasaras sporta nometnēs; sporta aktivitāšu un sporta izglītības programmu popularizēšana starp bērniem un jauniešiem; ģimeņu (it īpaši daudzbērnu ģimeņu) atbalstīšana piekļuvei interešu izglītībai sporta jomā.

3) Stiprināt Ventspils izglītības iestāžu tīklu – izstrādāto izglītības iestāžu attīstības scenāriju īstenošana; jaunu un talantīgu dabaszinātņu un matemātikas skolotāju piesaiste vispārējās izglītības iestādēm; sadarbībā ar skolu vadītājiem definēt katras skolas specifiskos mērķus un attīstības virzienus, kas nodrošinātu iespēju katrai skolai darboties savā nišā un strādāt ar savas mērķa grupas izglītojamiem.

4) Sasaistīt profesionālo izglītību ar Ventspils un Kurzemes tautsaimniecībām – darba vidē balstītu apmācību un nodarbību izveide vai esošo papildināšana Ventspils Tehnikumā; esošo ar informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) saistīto programmu attīstība; profesijas izvēles diagnostikas ieviešana.

5) Celt augstākās izglītības un zinātnes starptautisko konkurētspēju – talantīga vietējā un ārvalstu personāla piesaiste Ventspils Augstskolā; plašāka pasniedzēju un studentu iesaistīšanās zinātnisko pētījumu un zinātnisko darbu izstrādē; Ventspils Augstskolas infrastruktūras modernizācija.

6) Iedzīvināt izpratni par mūžizglītību kā vērtību visas dzīves garumā – inovāciju attīstība arodapmācībā; pasākumu izveide, lai nodrošinātu pieprasījumu mūžizglītības piedāvājumam; organizēt pasākumus un konkursus saistītus ar tehnoloģijām un dabaszinātņu priekšmetiem; izveidot un atbalstīt  “Skolēnu uzņēmumus”.

Ar izstrādāto dokumentu var iepazīties līdz  2015. gada  15. novembrim portālos www.ventspils.lv un vip.ventspils.lv, kā arī Ventspils pilsētas domes 2. stāva sēžu zāles priekštelpā (Jūras ielā 36), Galvenajā bibliotēkā (Akmeņu ielā 2), Iedzīvotāju informācijas centrā Pārventas bibliotēkā (Tārgales ielā 4), Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldē (Raiņa ielā 10).

Jūsu viedokļus un priekšlikumus gaidīsim līdz 2015. gada 15. novembrim, sūtot ierosinājumus uz e-pastu [email protected], kā arī komentāros pie šīs ziņas portālā www.ventspils.lv.